niedziela, 12 lipca 2015

FOCACCIA!

Focaccia to jedno z najpopularniejszych włoskich dań, które jest serwowane zazwyczaj jako przystawka. Dzisiaj podam wam mój przepis na najlepszą prawdziwie włoską focaccię!

SKŁADNIKI:


  • 450 g mąki
  • 100 g oliwy z oliwek (do ciasta)
  • 25 g świeżych drożdży lub torebka suszonych
  • 11 g soli (do ciasta)
  • 1 łyżeczka słodu lub cukru
  • 400 g białej cebuli
  • 1 szklanka wody
  • oliwa i gruba sól na wykończenie


PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w piórka (2/3mm), po czym posoloną i wymieszaną z oliwą odstawiamy żeby puściła sok. W tym czasie rozrabiamy ciasto mieszając najpierw mąkę z solą, a potem dodając oliwę i szklankę wody. Dopiero na końcu dodajemy drożdże i cukier. Konsystencja ciasta musi być miękka, ale nie kleista. Wyrabiamy ciasto przez przynajmniej 20 minut, po czym zostawiamy je w cieple, pod ściereczką przynajmniej na 1 godzinę. Po godzinie wyrabiamy ciasto jeszcze raz przez 5 minut i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Blachę obficie smarujemy oliwą, rozciągamy ciasto, nakłuwamy je widelcem, znów obficie smarujemy oliwą z oliwek, rozkładamy cebulę i posypujemy odrobiną grubej soli. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 min. Do nagrzanego piekarnika (200 stopni, bez termoobiegu) wstawiamy i pieczemy ok 45 minut dopóki ciasto nie zrobi się złote.
BUON APPETITO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz