niedziela, 12 lipca 2015

CASARECCE ALLA SICILIANA





Potrawa pochodzi z Sycylii, jednego z najpiękniejszych regionów Włoch. 

Składniki:
400 g makaronu caserecce
1 czerwona cebula
150 g pomidorów koktajlowych
100 ml oliwy z oliwek
sok z 1 pomarańczy
tymianek, rozmaryn, papryka, chili
40 g kaparów
70 g pistacji
2 anchois
1 kieliszek białego wina

Sposób przygotowania

Czerwoną cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek. Dodajemy anchois, pistacje i pokrojone kapary. Wszystko podsmażamy na średnim ogniu. Odcinamy końcówkę papryczki chili, szatkujemy ją i wrzucamy do pozostałych składników. Następnie siekamy świeży rozmaryn oraz tymianek i przerzucamy na patelnię. Całość zalewamy białym winem i dokładnie mieszamy. 

W międzyczasie kroimy w niewielkie kostki wołowinę i wrzucamy na patelnię. Mięso skrapiamy sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy i czekamy, aż lekko się zarumieni. 

Gotujemy makaron caserecce według wskazówek znajdujących się na opakowaniu. Odcedzamy go i łączymy z wcześniej przygotowanym sosem. Wystarczy jeszcze posypać pokrojonymi kawałkami pistacji i polać odrobiną oliwy z oliwek. Czyż to nie prosty przepis? 

Danie idealnie smakuje w połączeniu ze schłodzonym winem i w doborowym towarzystwie. 

Jeszcze więcej przepisów na dania kuchni włoskiej znajdziecie na stroniehttp://akademiakulinarnawhirlpool.pl/...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz