niedziela, 12 lipca 2015

BIRRAMISU z sosem malinowo-pigwowym





Birramisu to odmiana klasycznego włoskiego deseru tiramisu, ale w wersji dla pełnoletnich smakoszy słodyczy.

Składniki:


500 g sera mascarpone
4 jajka
6 łyżeczek cukru
750 ml ciemnego piwa
400 g podłużnych biszkoptów
kakao do posypania
250 g śmietany kremówki 36%
400 g mrożonych malin
100 ml soku z pigwy
50 g cukru


Sposób przygotowania:


Zamrożone maliny wrzucamy na lekko rozgrzaną patelnię. Zalewamy je sokiem z pigwy i posypujemy cukrem. Bierzemy miskę i wbijamy jajka oraz dodajemy cukier. Mieszamy mikserem ustawionym na średnie obroty, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dorzucamy do miski serek mascarpone i znów mieszamy. Kiedy dwie masy połączą się, dolewamy śmietankę kremówkę. 

Część masy wykładamy na prostokątną blachę. Na niej układamy biszkopty, wcześniej moczone w ciemnym piwie. Dla wygody piwo najlepiej przelać do miski. Po położeniu pierwszej warstwy biszkoptów znów nakładamy krem, na nim nasączone biszkopty i znów krem. Kiedy już zużyjemy wszystkie składniki, wkładamy blaszkę do lodówki, aby birramisu schłodziło się. 

Godzinę później możemy wyciągnąć kawałek birramisu na talerz i polać go masą malinową, którą przygotowaliśmy na samym początku. 

Ten włoski deser idealnie smakuje o każdej porze roku, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut.

Smacznego - Buon appetito!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz