wtorek, 14 lipca 2015

Spaghetti all'Amatriciana



Spaghetti all'Amatriciana to makaron biorący swą nazwę od włoskiego miasta Amatrice (leżącego w prowincji Lazio). Jego podstawowe składniki to włoskie guanciale, ser Pecorino i pomidory. Jest bardzo popularny w całej Italii.

Składniki:


400g makaronu spaghetti, bucatini lub linguine
150g sera Pecorino
1 cebula szalotka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
400g sosu pomidorowego
250g guanciale (wędzony policzek wieprzowy - można go zastąpić wędzonym boczkiem)
1 kieliszek białego wina
oliwa z oliwek extra vergine


Sposób przygotowania:


Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Rozgniatamy dłonią dwa ząbki czosnku i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Następnie szatkujemy szalotkę i wrzucamy na patelnię. Mieszamy ją razem z czosnkiem tak, aby przeszły swym aromatem. Kroimy na malutkie kawałeczki papryczkę chili i dodajemy do wyżej wymienionych składników. Dorzucamy średniej wielkości kawałki guanciale/boczku (pokrojonego w słupki) i całość zalewamy białym winem (połową kieliszka). Mieszamy zawartość patelni i dodajemy sos pomidorowy. Mieszamy jeszcze raz i gotujemy sos na średnim ogniu.

W tym czasie gotujemy makaron i na małych oczkach tarki ścieramy ser Pecorino. Kiedy makaron się ugotuje odcedzamy go i mieszamy z sosem z patelni. Spaghetti all'Amatriciana posypujemy przed podaniem serem Pecorino oraz ozdabiamy świeżo zerwanymi listkami bazylii. 





Smacznego - Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz