poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Bakłażany z pomarańczami, pistacjami i suszonymi morelami

Dzisiaj zamykamy lato w słoiku! Ten nietypowy przepis jest zainspirowany smakami Sycylii. Słodka, kwaskowata, aromatyczna - ta kolorowa i aromatyczna marmolada jest nieziemska. Wiem, że dla większości z was bakłażan w marmoladzie wydaje się dziwnym pomysłem, ale uwierzcie, że Sycylijczycy wiedzą co robią podając bakłażana na słodko!

Składniki:


600g bakłażana
1 pomarańcza
200g suszonych moreli
100g pistacji
1kg cukru
2 laski cynamonu


Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki kroimy na drobną kostkę; wyjątkiem jest pomarańcza (będziemy używać tylko jej soku) oraz cynamon, który zostawiamy w całości. Składniki wrzucamy na patelnię i gotujemy na małym ogniu przez 20/30 minut, po czym przekładamy do gorących słoików.

Nasza marmolada najlepsza będzie po miesiącu!

2 komentarze: