poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Kuchnia włoska we Włoszech a “kuchnia włoska” na świecie - ciekawostki.

Kuchnia włoska we Włoszech a “kuchnia włoska” w Polsce i na świecie potrafią nieraz bardzo się różnić. Makaron z ketchupem? SPAGHETTI bolognese? A może jeszcze gorzej – Fettuccine Alfredo? Przygotowałem dla was kilka ciekawostek, które dobrze te różnice ukazują. A Ty, który z tych grzeszków popełniasz? :)



1. Makaron i risotto są we Włoszech osobnymi daniami.


Zasady kuchni włoskiej są dość osobliwe – według nich makaron i risotto są osobnymi daniami i jako takie powinny być podawane (jedynym wyjątkiem od tej reguły może być danie Ossobuco alla milanese). Makaron podawany jest jako dodatek w wielu krajach - ale we Włoszech jest to uznawane za błąd kardynalny.

2. Makaron z ketchupem jest ZAKAZANY! Błagam!


To kombinacja, która doprowadziłaby do płaczu każdego Włocha, a którą zajadają się obywatele wielu (oj, zbyt wielu) krajów; chociaż ketchup zawiera w sobie sos pomidorowy, dodawanie go do makaronu jest u nas uważane za zbrodnię ciężkiego kalibru. Jeśli już musisz używać ketchupu, polej go sobie na frytki.



3. Nie ma czegoś takiego jak “spaghetti alla bolognese” - tagliatelle jak najbardziej.


Jest to prawdopodobnie najsławniejsze danie kuchni włoskiej, a jednak nie ma w Bolonii restauracji, która by je podawała – a to dlatego, że według oryginalnego przepisu sos boloński je się z makaronem tagliatelle, a nie spaghetti. Wydaje wam się, że to nieistotny detal? W kuchni włoskiej dobranie odpowiedniego makaronu do sosu to rzecz zupełnie podstawowa.

4. Makaron z kurczakiem – żarty sobie robisz?


Kiedy rozmawiam z Amerykanami, Anglikami, a czasem również Polakami okazuje się, że jednym z najsławniejszych przepisów uważanym za włoski jest makaron z kurczakiem - alternatywnie z kurczakiem i pesto. Jest to, mówiąc krótko, upokarzające: muszę wam powiedzieć, że takiego makaronu we Włoszech nie ma i myślę, że nigdy go nie będzie.

5. Sałatka Cezar (Ceasar Salad)


Ta sałatka, nazwana na cześć swojego twórcy Caesara Cardini, jest jedną z wielu potraw które, choć wymyślone przez pochodzących z Włoch szefów kuchni, są we Włoszech nieznane, ponieważ zostały stworzone za granicą.

6. Obrusy w biało-czerwoną krate? Kto to widział?!


Z jakiegoś dziwnego powodu obrus ten został na stałe połączony z naszą kuchnią i z obrazem Italii; za granicą tego typu wzoru używa mnóstwo włoskich restauracji. Prawdopodobnie odwiedzający Włochy turyści będą zawiedzeni kiedy dowiedzą się że ich nie używamy i że wolimy klasyczne białe obrusy. Może oprócz nastawionych wyłącznie na turystów restauracyjek...



7. Fettuccine Alfredo... fettuccine co?


To chyba najzabawniejszy punkt tej wyliczanki. Fettucine Alfredo to najsławniejsza w Stanach Zjednoczonych “włoska” potrawa – zupełnie nieznana we Włoszech. Te “kluski”, doprawione masłem i parmezanem, zostały naprawdę wymyślone w Italii przez Alfredo di Lelio, właściciela rzymskiej restauracji, ale nigdy się nie rozpowszechniły ani tym bardziej nie stały się daniem “tradycyjnym”. Mimo tego za oceanem sa niezwykle popularne – tak bardzo, że stały się daniem-symbolem. Amerykańscy turyści, którzy przyjeżdżają do Włoch z nadzieją na skosztowanie fettucine Alfredo w jakiejkolwiek restauracji w ich ojczyźnie, są zazwyczaj zawiedzeni kiedy okazuje się to niemożliwe – przynajmniej dopóki nie spóbują prawdziwych specjałów włoskiej kuchni.



(moim źródłem inspiracji przy pisaniu tego artykułu była Accademia Barilla)

1 komentarz:

  1. HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (or “FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY THE GRANDNEPHEW, INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO ALFREDO” – “ALFREDO DI ROMA” IN ROME, PIAZZA AUGUSTO IMPERATORE 30
    WARNING: ALFREDO’S GALLERY AND ALFREDO ALLA SCROFA ARE OUT AND EXCLUDED FROM MY FAMILY BRAND “IL VERO ALFREDO – ALFREDO DI ROMA”

    With reference of your article I have the pleasure to tell you the history of my grandfather Alfredo Di Lelio, who is the creator of “fettuccine all’Alfredo” (or “fettuccine Alfredo”) in 1908 in restaurant run by his mother Angelina in Rome, Piazza Rosa (Piazza disappeared in 1910 following the construction of the Galleria Colonna / Sordi). This trattoria is “the birthplace of fettuccine all’Alfredo”.
    Alfredo di Lelio opened the restaurant “Alfredo” in 1914 in a street in central Rome, after leaving the restaurant of his mother Angelina.
    In 1943, during the war, Di Lelio sold the restaurant to others outside his family.
    In 1950 Alfredo Di Lelio decided to reopen with his son Armando his restaurant in Piazza Augusto Imperatore n.30 "Il Vero Alfredo" (“Alfredo di Roma”), which is now managed by his nephews Ines, with the famous “gold cutlery”” (fork and spoon gold) donated in 1927 by two well-known American actors Mary Pickford and Douglas Fairbanks (in gratitude for the hospitality).
    See also the site of “Il Vero Alfredo” (with news about franchising) .
    I must clarify that other restaurants "Alfredo" in Rome (as Alfredo alla scrofa or Alfredo’s gallery) do not belong to my Brand and are out of my family brand in Rome.
    I inform you that the restaurant “Il Vero Alfredo” is in the registry of “Historic Shops of Excellence” of the City of Rome Capitale.
    Best regards Ines Di Lelio

    OdpowiedzUsuń