poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Pieczeń z ricotty po florencku

Potrawa wywodząca się ze stolicy słonecznej Toskanii - Florencji. Lubię ten przepis, ponieważ wykorzystuje on najlepsze włoskie produkty i podstawowe składniki włoskiej kuchni, cenione tak w Italii, jak i zagranicą: ricottę, bazylię, oliwę i ser pecorino. Sprawia on, że czuję się jak w domu... Do tego jest prosty i poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze! Co tu dużo mówić, jeśli lubicie włoską kuchnię i włoskie sery ten przepis będzie dla was idealny - jest jak powiew Toskanii w Polsce :) Dajcie znać czy wam smakowało!


Składniki:


150 g ricotty
50 g natki pietruszki
10 listków bazylii
4 jajka
utarta skórka z jednej cytryny
szczypta ostrej papryki
75 g oliwy extra virgin
50 g pecorino
sól
pieprz

Sposób przygotowania:


Do miski wrzucamy ricottę i zalewamy ją oliwą extra virgin. Dodajemy jajka i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną soli. Dodajemy szczyptę ostrej papryki. Wszystko mieszamy za pomocą ubijaczki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na małych oczkach tarki ścieramy skórkę ze świeżej cytryny oraz ser pecorino. Wrzucamy do miski. Następnie siekamy kilka listków bazylii oraz pietruszkę. Łączymy je z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. 

Na blaszkę wysmarowaną masłem wylewamy zawartość miski. Wstawiamy ją do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni do momentu, kiedy masa z wierzchu stanie się złocista.

Po ostygnięciu porcjujemy potrawę i kładziemy na talerze. Do smaku dodajemy kilka kropli oliwy i ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz