środa, 19 sierpnia 2015

VAPIANO

Ostatnio wybrałem się z Emiliano do restauracji Vapiano – ciekawa nazwa, miejmy nadzieje, że jedzenie tutaj będzie prawdziwym włoskim "slow food"!



Zaintrygowani zamawiamy dwa makarony: jedno spaghetti alla carbonara i jedno penne all'arrabbiata (makaron jest wyrabiany na miejscu) a do tego z ciekawości (no i z głodu) pizzę Prosciutto e Funghi.
No i ach, od czego tu zacząć.. 

Lokal przepiękny, obsługa przemiła, uśmiechnięci, bardzo pewni siebie kucharze. Przychodzi pizza... Bielutka, jak dla mnie niedopieczona, ciasto zupełnie niewyrobione, mówiąc szczerze – nie wygląda zachęcająco. Ale rozglądam się po lokalu i widzę, że pizza innych klientów wygląda tak samo i ludzie jedzą ją bez słowa. Docierają makarony, próbuję obydwu. Carbonara ze śmietaną? Z cebulą??? (dla niewtajemniczonych – te składniki nie są obecne w oryginalnym przepisie na carbonarę). Makaron (zarówno spaghetti jak i penne) jest dobrze ugotowany, ale wydaje się rozgotowany, ponieważ zrobiony jest z pszenicy zwyczajnej i trochę się "rozłazi". Ogólnie jednak makarony są ok, choć z pewnością nie mają wiele wspólnego z makaronami włoskimi.


Pizza Prosciutto e Funghi

Spaghetti alla carbonara

Penne all'arrabbiata


Dodam coś jeszcze, nawet jeśli wyjdę na wrednego – doradziłbym usunięcie błędów z menu („Piatto” a nie „Piato” i „Piccante” a nie „Picante”).

Świetna kawa i woda (S. Pellegrino) – symbole Włoch na świecie.

Click to add a blog post for Vapiano on Zomato

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz