sobota, 8 sierpnia 2015

TIRAMISU

Kto z nas nigdy nie jadł tiramisu? Jest to najbardziej znany włoski deser. Nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi - według niektórych z Wenecji, według innych z Treviso, Turynu, Sieny lub Florencji. Pomimo jednak wielu legend, którymi owiane jest powstanie tiramisu, najprawdopodobniej jest to "wynalazek" wieku XX. Istnieje mnóstwo wariacji tiramisu (z owocami, z piwem i tym podobne), ale w jego wersji oryginalnej jest to niesamowicie prosty do przygotowania deser, który może zrobić każdy, nawet zupełnie początkujący kucharz. Ponieważ ostatnio upały dają się nam mocno we znaki, zimny deser będzie idealny na ochłodę! 



SKŁADNIKI:


500g mascarpone
8 łyżek stołowych cukru
4 świeże jajka
250 g oryginalnych biszkoptów Savoiardi
kieliszek rumu
gorzkie kakao w proszku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Zaparzamy kawę i dodajemy do gorącej kawy kieliszek rumu. Oddzielamy żółtka i ucieramy je z cukrem aż otrzymamy gładki krem bez grudek. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Wtedy ubijamy na sztywno białka i dodajemy je do naszego kremu, delikatnie mieszając od dołu ku górze, żeby piana nie opadła.

Bierzemy szklane lub ceramiczne naczynie i zaczynamy zanurzać savoiardi (biszkopty) w kawie. Robimy to bardzo uważnie -  nie mogą za bardzo namoknąć. Układamy na dnie naczynia warstwę biszkoptów, przykrywamy ją naszym kremem i powtarzamy aż do zużycia wszystkich składników.




Tak zrobione prawie już gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. 
Przed podaniem posypujemy deser gorzkim kakao.




Jak widzicie, tiramisu jest naprawdę łatwe do zrobienia. Smacznego!

1 komentarz: