poniedziałek, 28 września 2015

Kotłownia - restauracja i skład win

Tym razem na lunch wybraliśmy się do jednej z najczęściej ocenianych i najbardziej znanych restauracji Warszawy, czyli Kotłowni (ul. Pawła Suzina 8). Kotłownia znajduje się w postindustrialnym budynku na Żoliborzu. Nie jest łatwo ją znaleźć, a więc to, że bywa tam tak dużo osób bardzo dobrze o niej świadczy. Lokal prezentuje się świetnie, jest jasny, przestronny i czysty. Obsługa jest miła i profesjonalna i od razu się nami zajmuje. Zamawiamy talerz włoskich serów i wędlin dla jednej osoby (choć jesteśmy we dwójkę) i 2 razy tagliatelle ze świeżego makaronu (ale makaron nie jest wyrabiany na miejscu – precyzuje obsługa) – raz pikantne z krewetkami i raz klasyczne, z pomidorem.




Talerz wędlin i serów wygląda fajnie, a porcja jest duża nawet dla dwóch osób. Produkty są wysokiej jakości i wszystkie są obowiązkowo włoskie (ucieszyłoby to Enrico Buscema – innego Włocha z Warszawy który, gdyby mógł, żywiłby się tylko talerzami włoskich wędlin i serów).



Makaron sam w sobie jest świetny, bardzo wysokiej jakości. Pikatny z krewetkami jest bardzo dobry, ale prosty z pomidorami jest dla mnie odrobinę za słodki (ale też bardzo smaczny). Porcje są ogromne; po makaronach pozostaje nam miejsce tylko na kawę. Zarówno ja, jak i Emiliano jemy dużo – ale porcje naprawdę są wielkie.





Podsumowując, Kotłownia to bardzo fajne, bezpretensjonalne miejsce. Szkoda, że nie ma takich więcej. Na pewno bardzo prędko tu wrócimy spróbować innych dań!

Gratulacje!

Kotłownia Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz