środa, 9 września 2015

Pappa al Pomodoro - Włoska zupa pomidorowa

Oto mój przepis na włoską zupę pappa al pomodoro!




Składniki:


1 szklanka oliwy extra vergine
3 ząbki czosnku
4 liście świeżej bazylii
450 g krojonych pomidorów z puszki (rozgniecionych widelcem) - lub świeże w sezonie, bez skórki
300 g chleba
Sól i pieprz
1 litr rosołu



Sposób przygotowania:


Wlewamy oliwę do garnka i stawiamy go na ogniu.

Wrzucamy czosnek (w całości) na rozgrzaną oliwę. Jak tylko zacznie on nabierać koloru dodajemy do niego pomidory i bazylię. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut.

Następnie dodajemy rosół i mieszamy, a kiedy zacznie wrzeć dodajemy chleb (wcześniej tostowany i pokrojony w kwadraciki). Gotujemy przez kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając zupę łyżką. Następnie zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia na godzinę.

Mieszamy przed podaniem.



Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz