piątek, 25 września 2015

Penne z cukinią i świeżą miętą w koszyku z parmezanu

Składniki:


800 g przyciętej cukinii,
¼ szklanki oliwy z oliwek extra vergin plus więcej do skropienia
sól
500 g makaronu penne
4 łyżki niesolonego masła
1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony

Na koszyki (4 sztuki)
150 g parmezanu

Sposób przygotowania:


Koszyk:

Rozgrzać patelnię o średnicy 20 cm na średnim ogniu. Wsypać ser (używam takiej ilości, jaka wydaje mi się właściwa, bez mierzenia) na patelnię, nieco mniej przy jej brzegach (to pomaga w uzyskaniu koronkowego wyglądu).Lekko zarumienić ser od spodu, następnie ostrożnie zdjąć z patelni szpatułką.Szybko nałożyć dysk z sera przyrumienioną stroną do góry na odwróconą do góry dnem szklankę i uformować z sera miseczkę.Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.W taki sposób uzyskujemy koszyk.Powtarzać do uzyskania potrzebnej liczby koszyków.


Penne:

Cukinię pokroić w plasterki.
Na bardzo dużej patelni (na przednim palenisku) rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużym ogniu. Dodać połowę cukinii, doprawić solą i smażyć bez mieszania aż się zarumieni i będzie prawie miękka (2–3 minuty). Łyżką durszlakową przenieść cukinię na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz.
Dodać jeszcze na patelnię 2 łyżki oliwy z oliwek i powtórzyć proces z pozostałą cukinią. Dodać 2 łyżki wody. Zdjąć z ognia.

W dużym garnku dobrze osolonej wrzącej wody ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie nieco twardszy niż al dente, odsączyć.
Na dużej patelni roztopić 3 łyżki masła na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć 2–3 minuty. Dorzucić makaron i cukinię i smażyć, aż makaron będzie al dente (1–2 minuty), dodając więcej wody, gdyby sos wydawał się zbyt suchy.
Dodać ¼ filiżanki parmezanu i pozostałe masło. Dodać miętę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałym serem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz