piątek, 18 września 2015

Carbonara



Składniki (dla 4 osób):
makaron (najlepiej spaghetti
150g guanciale (można je zastąpić wędzonym boczkiem)
oliwa z oliwek extra vergine
4 żółtka
100g pecorino (można równiez użyć parmezanu)

świeżo zmielony czarny pieprz



ZAKAZ UŻYWANIA ŚMIETANY! Robimy prawdziwą włoską carbonarę! :)

Sposób przygotowania:

Kroimy guanciale (lub boczek) w paseczki i podsmażamy na oliwie. Kiedy się zrumieni zdejmujemy z ognia.

W międzyczasie gotujemy makaron na al dente; odcedzamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z podsmażonym wcześniej guanciale. Mieszamy.


Przekładamy z powrotem do jeszcze ciepłego garnka makaron z guanciale i dodajemy do niego żółtka i utarty ser pecorino, po czym natychmiast energicznie mieszamy (to właśnie szybko wymieszane żółtka nadają carbonarze tak pożądaną kremową konsystencję).



Dodajemy dużo czarnego pieprzu i voila'!

Najlepsze z kieliszkiem mocnego czerwonego wina :)

Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz