wtorek, 1 września 2015

ŻARCIE NA KÓŁKACH - Festiwal Food Trucków (29-30.08)

Po szybkich zakupach w Hali Mirowskiej ja, Emiliano, moja córka Chiara i jej znajoma Marysia udajemy się na błonia stadionu narodowego żeby skosztować pyszności serwowanych na Żarciu na Kółkach: Festiwalu Food Trucków.

Docieramy około 13. Zjechały się tu food trucki z całej Polski; jest ich co najmniej setka. Niektóre „zaimprowizowane” i rozpadające się, inne nowiutkie i śliczne. Widzę szaleńców, którzy robią pizzę w opalanym drewnem piecu znajdującym się w trucku; myślę, że słowo „szaleniec” jest tu jak najbardziej odpowiednie. Choć znajdziemy tu potrawy z całego świata zdecydowanie rządzą burgery i belgijskie frytki.






Czas na degustację! Dla Marysi burger (dla mnie zaledwie na dwójkę z plusem, według niej jednak pyszny). Dla mojej córki Vegeburger (jest wegetarianką, cóż poradzić) – nie wydawała mi się nim jednak zachwycona.

Oprócz tego próbujemy gotowanych na parze pierożków (ledwo znośne), chilli con carne z kuskusem (dziwna mieszanka Meksyku i północnej Afryki) i frytek belgijskich (na trójkę). Potem dziewczyny znajdują coś naprawdę niesamowitego – granitę z czystego, kruszonego lodu z syropami domowego wyrobu. My próbujemy czerwonej pomarańczy i jeżyn. Przepyszne! 




Wychodzimy jednak nie do końca przekonani; dlatego następnego dnia wracam tam z żoną i córką. Próbujemy znowu gotowanych na parze ravioli (drugiego dnia były o niebo lepsze!), belgijskich frytek, mandarynek i winogron w czekoladzie (nie polecam) i naleśników po japońsku – ale czy naleśniki z bitą śmietaną to naleśniki „po japońsku”? Nie jestem taki pewien.

I w końcu docieramy do granity która tak nas poprzedniego dnia oczarowała. Czerwona pomarańcza, lawendowa „krew tygrysa” (z arbuzem i pomarańczą), kawa, kokos i skondensowane mleko, jeżyna... Lodowa uczta! Po prostu idealna - szczególnie, że w niedzielę w Warszawie było 35 stopni.

Ale chciałbym pogratulować wszystkim obecnym – u wszystkich widziałem mnóstwo pasji i zaangażowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz