wtorek, 27 października 2015

Cantucci




Składniki:


• 500 g mąki chlebowej
• 300 g cukru
• 250 g nieblanszowanych migdałów
• 4 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• starta skórka jednej cytryny
• papier do pieczenia, papier pergaminowy




Sposób przygotowania:


Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
W misce mieszamy mąkę i cukier. Dodajemy jajka i pozostałe składniki potrzebne do wyrobienia ciasta.
Na czystej powierzchni wykładamy ciasto i formujemy z niego wałek o szerokości 3 cm i długości odpowiadającej blasze do pieczenia. Wykładamy blachę do pieczenia papierem pergaminowym, aby ciasto się nie przykleiło (ponieważ nie używa się masła ani oleju). Kładziemy wałek ciasta na blasze do pieczenia, lekko spłaszczając jego górną część.
Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy. Ciasto powinno być gorące i twarde. Kładziemy je na desce do krojenia i kroimy ukośnie na plasterki grubości 1 cm.
Kładziemy plasterki na blasze do pieczenia, zostawiając między nimi miejsce, i wstawiamy blachę do piekarnika. Obniżamy temperaturę do 150°C. Pieczemy przez 15 minut, wyjmujemy blachę i przewracamy ciastka na drugą stronę, po czym pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku (bez dostępu powietrza).

Ciastka te tradycyjnie podaje się z kieliszkiem wina Vin Santo. Można również użyć jakiegokolwiek innego wina deserowego. Chociaż w tradycji toskańskiej powszechne jest zanurzanie ciastka w vin santo, zaleca się, aby tego nie robić, bo każdy produkt ma własny wyjątkowy smak, którym trzeba się delektować, smakując oba produkty razem, ale bez ich mieszania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz