wtorek, 20 października 2015

Crostini Toscani




Składniki:


8 kromek chleba żytniego (w stylu rustykalnym)
200 g wątróbki z kurczaka
40 g selera
50 g marchewki
30 g cebuli
½ kubka białego wina
3 ½ łyżeczki oliwy z oliwek
20 g masła
100 g pomidorów
Sól i pieprz do smaku
2 słone anchois
1 gałązka świeżego tymianku


Sposób przygotowania: 


Drobno posiekaj cebulę, seler naciowy i marchewki. Podsmaż wszystko na dużej patelni z oliwą i masłem. Od czasu do czasu zamieszaj.

Kiedy cebula się zeszkli a warzywa staną się miękkie, dodaj oczyszczone z włókien wątróbki Podsmaż je przez kilka minut. Następnie dodaj białe wino i poczekaj aż odparuje.

Dodaj pokrojone pomidory, tymianek, sól i pieprz do smaku. Przykryj patelnię przykrywką podczas gotowania.

Pokrój chleb, skrop go oliwą i tostuj przez kilka minut.

Rozgnieć wątróbki lub posiekaj – jeśli wolisz – na trochę większe kawałki, aż staną się kremowe tak, że z łatwością rozsmarujesz je na chlebie.

Rozłóż „crostini” (kromki chleba) na talerzu i podawaj gorące.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz