wtorek, 13 października 2015

Mozzarella in carrozza

Składniki:


8 kromek pszennego chleba
8 dużych świeżych liści bazylii 
150 g mozzarelli pokrojonej na grube okrągłe plastry 
2 drobno pokrojone dymki


Przygotowanie:


Foremką do wycinania ciastek wycinamy kółka z kromek chleba.

Na każdym z czterech okrągłych kawałków chleba kładziemy listek bazylii. Na każdym listku bazylii kładziemy plasterek mozzarelli i przykrywamy go jeszcze jednym listkiem.


Posypujemy poszatkowaną dymką i przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Przykrywamy krążkiem chleba i ściskamy tak, żeby powstała kanapka. Oprószamy kanapki mąką z przyprawami, a następnie zanurzamy je w ubitym jajku.

Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej nieprzywierającej patelni. Smażymy kanapki przez 3-4 minuty z każdej strony - lub do czasu, aż będą chrupkie i przyrumienione.

Posypujemy kanapkę na talerzu płatkami soli morskiej i gotowe!


Najlepiej podać z porcją chutney pomidorowego :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz