poniedziałek, 9 listopada 2015

Cucina Popolare - recenzja

Cucina Popolare (ulica Piękna 56) powstała kilka miesięcy temu; nazywała się wtedy Ave Pizza 2 i była drugą siedzibą znajdującej się na warszawskim Powiślu restauracji Ave Pizza.

W sierpniu właściciele Małgosia i Konrad zdecydowali się jednak na restyling i delikatny rebranding; zamknęli lokal, dokonali kilku istotnych zmian i niedawno wystartowali na nowo z miejscem, którego menu przypomina bardziej restaurację niż pizzerię.


Restyling zdecydowanie się udał. Stoły są nakryte pięknymi białymi obrusami, co sprawia, że od razu czuję, że mi się tu spodoba. Nigdy nie byłem fanem mody na gołe stoły. Siadamy do stołu z właścicielami; wydają się być w doskonałej formie. Ale dość przyjacielskich pogaduszek! Czas złożyć zamówienie.

Jako przystawkę zamawiamy talerz włoskich wędlin i serów dla dwóch osób. Następnie dla Emiliano tagliolini al nero di seppia z krewetkami, a dla mnie bucatini alla amatriciana. W końcu amatriciana zrobiona z makaronem bucatini! Wiem, że według oryginalnego przepisu amatriciana powinna być zrobiona z makaronem spaghetti, ale bucatino ma mocniejszy, wyraźniejszy smak i według mnie jest po prostu bardziej... apetyczny.





Przystawka jest dobrze podana – z chlebem domowej roboty, który świetnie się komponuje z kaparami, karczochami oraz z wysokiej jakości wędlinami i serami. Makaron Emiliano jest bardzo smaczny, a moja Amatriciana byłaby NIESAMOWITA z guanciale - ale z boczkiem też jest pyszna. Wrócimy spróbować drugich dań i ciągle obecnej w menu pizzy.

Cucina Popolare Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz