czwartek, 26 listopada 2015

Malloreddus alla campidanese

Malloreddus, nazywany również "sardyńskimi gnocchi", to rodzaj tradycyjnego sardyńskiego makaronu, zrobionego z wody i mąki. Na Sardynii przyrządza się go bardzo często i podaje z różnymi sosami. Jednym z najsławniejszych dań z tym typem makaronu jest malloreddus alla campidanese, czyli po "kampidańsku" (Campidano to rozległa nizina leżąca na południowo-zachodniej części wyspy). A więc dziś przenosimy się na Sardynię!


Składniki:


½ kg makaronu malloreddus
300 g kiełbasy
1 kg obranych pomidorów
50 g passaty pomidorowej
150 g startego sera pecorino
oliwa
czosnek
szafran
kilka liści laurowych
bazylia
sól

Sposób przygotowania:


Podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostki kiełbasę.
Na tej samej patelni podsmażamy czosnek i dodajemy passatę, obrane pomidory, szafran, liść laurowy, bazylię i szczyptę soli; gotujemy na małym ogniu.
Kiedy sos się zagęści dodajemy kiełbasę i całość dobrze mieszamy.
Gotujemy makaron, odcedzamy go i doprawiamy sosem.
Na końcu dodajemy starty ser pecorino i podajemy na gorąco.

Smacznego!

1 komentarz: