środa, 11 listopada 2015

Cacciucco alla livornese


Składniki:


Na wywar:
20 posiekanych ząbków czosnku
60g oliwy extra vergine
20 g posiekanej natki pietruszki
100 g wytrawnego białego wina



Na rybę:
200g ośmiorniczek
150g krewetek
120g piotrosza (ryby Świętego Piotra)
300g kurka czerwonego
80g płaszczki
300g omułków jadalnych
200g małży
300g dojrzałych pomidorów
2 g świeżej papryczki chili
7 g soli


Do krutonów:
8 kromek żytniego chleba (w stylu rustykalnym)
1 ząbek czosnku

2 łyżki stołowe oliwy extra vergine


Sposób przygotowania:


Delikatnie podsmażamy czosnek na oliwie. Jak tylko się zarumieni dodajemy pietruszkę, po czym dodajemy wino i czekamy aż odparuje. Delikatnie myjemy ośmiorniczki i wrzucamy je na patelnię z czosnkiem i pietruszką. Smażymy około 10 minut. Dodajemy kurka czerwonego i podsmażamy. Następnie dodajemy rybę Świętego Piotra (Piotrosz), pokrojoną wcześniej na kawałki płaszczkę i krewetki. Następnie dodajemy małże i omułki. Całość podsmażamy.

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy podsmażone ryby i owoce morza, pokrojone pomidory, sól, pokrojoną papryczkę chili i pieczemy w piekarniku przez 30 minut.Kromki chleba, tostowane i pokrojone w kwadraciki, polewamy oliwą z oliwek i smarujemy świeżym czosnkiem. Podajemy je kładąc na dnie talerza i zalewając zupą rybną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz