środa, 2 grudnia 2015

Gnocchi z pomidorami



Składniki:


• 1,5 kg ziemniaków
• ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
• 2 ubite jajka
• 150 gr zwykłej mąki, plus więcej do posypania
• 500 gr gorącego sosu pomidorowego
• parmezan i oregano do posypania przed podaniem

Sposób przygotowania:


Wkładamy ziemniaki do garnka z zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut, aż będą miękkie. Odsączamy, zmniejszamy ogień i ponownie umieszczamy w garnku, gdzie pozostawiamy je przez minutę na małym ogniu, aby usunąć wilgoć.

Lekko ostudzamy, następnie obieramy i rozgniatamy na purée w dużej misce. Dodajemy gałkę muszkatołową, jajka i łyżeczkę soli, a następnie przesianą mąkę. Dłońmi delikatnie mieszamy na miękkie ciasto, dodając nieco więcej mąki, gdyby ciasto było zbyt lepkie – nie wyrabiamy ciasta zbyt mocno, bo gnocchi będą twarde. Wykładamy na posypaną mąką stolnicę i oprószamy dłonie mąką. Oddzielamy fragment ciasta i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 2 cm. Ostrym nożem tniemy na paski o szerokości 2 cm, a potem kroimy paski na kawałki o długości 2 cm. Układamy kopytka na posypanej mąką tacy. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Przykrywamy kopytka ściereczką i odstawiamy na 2–3 godziny. 

Gotujemy kopytka w 2 porcjach, wkładając je do dużego rondla z wrzącą osoloną wodą. Kiedy wypłyną na powierzchnię (30–60 sekund), wyjmujemy je łyżką cedzakową. Mieszamy z gorącym sosem na głębokiej patelni. Podajemy od razu z parmezanem i oregano.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz