poniedziałek, 21 grudnia 2015

Sardynia w Akademii Kulinarnej Whirlpool

W ostatnim tygodniu listopada Sardynia zawitała do Polski podczas Międzynarodowych Targów Turystycznych TT Warsaw. W Polsce odbyły się też dwa wydarzenia promujące Sardynię; jedno w warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool, a drugie w krakowskim Hotelu Bonerowskim. Wydarzenia zorganizowane zostały przez Włoską Izbę Handlowo-Przemysłową i promowane były w Krakowie przez miasto Cagliari, a w Warszawie przez Region Sardynii.


W wydarzeniach wzięli udział przedstawiciele włoskich instytucji oraz polskich władz, wśród których wymienić należy gościa honorowego, Ambasadora Włoch w Warszawie Alessandro de Pedysa. Tak w Warszawie, jak i w Krakowie gości oczarowali na pokazie gotowania kucharz z Sardynii Battistino Menneas (szef kuchni w restauracji Monti Blu w Nuoro) oraz szef Akademii Kulinarnej Whirlpool Marco Ghia, którzy przyrządzili typowe sardyńskie potrawy. W Akademii Kulinarnej Whirlpool prawdziwie sardyńską atmosferę zapewnił również Luigi Lai, 83-letni wirtuoz gry na launeddas (typowym dla kultury sardyńskiej instrumencie).




Sardynia to wyspa, którą z roku na rok odwiedza coraz więcej Polaków. Przyciąga ona turystów zarówno białymi, piaszczystymi plażami z turkusową wodą i rzadkiej urody pejzażami, jak i swoją dziewiczą przyrodą, w dużej mierze nietkniętą przez człowieka. Sardynia może się także pochwalić antycznymi tradycjami; jej tysiącletnią historię odnajdujemy nie tylko w historycznych budowlach (takich jak sławne rozsiane po całej wyspie zespoły wież Nuragi), ale również w niesamowitej, charakterystycznej sardyńskiej kuchni i organizowanych na wyspie przez cały rok wydarzeniach folklorystycznych.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz