niedziela, 31 stycznia 2016

Chiacchiere al forno - przysmak weneckiego karnawału



Składniki: 


500 gr mąki
50 gr cukru
3 jajka
1/2 szklanki grappy
skórka z cytryny/pomarańczy lub wanilia
1 torebka proszku do pieczenia
oliwa extra vergine lub 50gr stopionego masła
1 ubite jajko z odrobiną mleka
cukier puder


Sposób przygotowania:


Do mąki dodajemy cukier, jajka, grappę, wybrany przez nas aromat, przesiany proszek do pieczenia i oliwę lub masło. Mieszamy i wyrabiamy całość do momentu otrzymania gładkiego, spójnego ciasta. Jeśli wolicie, do wyrabiania ciasta możecie użyć miksera.

Rozwałkowujemy ciasto tak, aby miało maksymalnie 2 mm grubości. Wycinamy z niego nasze chiacchiere w dowolnej, wybranej przez nas formie i smarujemy je (przy użyciu pędzelka) jajkiem ubitym z odrobiną mleka. Pieczemy przez 10-12 minut w temperaturze 210°C.

Zostawiamy do ochłodzenia i posypujemy dużą ilością cukru pudru.



Smacznego - i miłego karnawału!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz