poniedziałek, 11 stycznia 2016

Fritole veneziane (weneckie pączki)


Składniki (dla 4 osób):
12 g drożdży piwnych
200 g mąki
40 g rodzynek
40 g orzeszków piniowych
40 g kandyzowanych owoców
350 g oleju słonecznikowego
40 g cukru
16 g cukru pudru
5 ml grappy lub rumu

Sposób przygotowania:

W głębokim naczyniu rozpuszczamy drożdże piwne w odrobinie ciepłej wody z cukrem. Dodajemy grappę oraz mąkę, dolewając wodę w niezbędnej ilości. Wyrabiamy ciasto, dopóki na powierzchni przestaną się formować pęcherzyki powietrza; wtedy przykrywamy ją ścierką
i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, pozwalając mu rosnąć.

Kiedy ciasto powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie, dodajemy rodzynki, pokrojone drobno kandyzowane owoce i orzeszki piniowe. Formujemy z ciasta małe kuleczki i smażymy je w gorącym oleju, po czym wykładamy na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Wykładamy pączki na talerz, układając z nich piramidę. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy na gorąco.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz