sobota, 6 lutego 2016

Castagnole - pączki z ricottą



Składniki:


300 g mąki
300 g ricotty
100 g skrobi
3 jajka
80 g cukru
40 ml brandy
50 g masła
1 łyżeczka drożdży
szczypta soli
1 starta skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:


Wkładamy wszystkie składniki do miski. Najpierw mieszamy je widelcem, potem rękoma, ale tylko przez chwilę, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie. Otrzymane ciasto powinno być jednolite i miękkie. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego wałeczki. Każdy wałeczek kroimy na kawałki o takiej samej wielkości. Otrzymanym kawałkom nadajemy kształt kuleczek i smażymy je w dużej ilości rozgrzanego oleju. Kiedy pączki się zarumienią, odcedzamy je i posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz