poniedziałek, 1 lutego 2016

Nerello Mascalese - sycylijski skarb

Nerello Mascalese to nazwa, która zapewne niewielu coś mówi, choć ta bardzo stara sycylijska odmiana winorośli świętuje teraz ogromne sukcesy na całym świecie.

Niewiele winnic produkuje wino wyłącznie z Nerello Mascalese, jednak ci, którym się to udaje, zazwyczaj zbierają najwyższe pochwały (jak winnica Passopisciaro). Większość woli mieszać ją z niewielką ilością Nerello Cappuccio (inną bardzo starą odmianą winorośli pochodzącą z okolic Katanii), tworząc w ten sposób czerwone wino Doc Etna.



Nerello Mascalese uprawiane jest w prowincjach Messyny i Katanii; najlepsze jednak jest to uprawiane u podnóża Etny. Gleba wulkaniczna sprzyja winoroślom i to właśnie stamtąd pochodzą najlepsze sycylijskie wina. To właśnie Etna była pierwszym regionem Sycylii, którego wino otrzymało status DOC (Denominazione di origine controllata).
Nerello Mascalese jest uprawiane u podnóża Etny od 1543 roku, kiedy to obszar ten został wydzierżawiony przez władcę Sycylii plantatorom winorośli. Pierwsze informacje dotyczące tej odmiany pochodzą natomiast z 1760 roku, kiedy to opisał ją Domenico Sestini w swoim dziele Memorie sui vini siciliani.
Winogrona Nerello Mascalese mają podłużną formę i jasnoczerwoną barwę. Owoce zbiera się zazwyczaj w połowie października.

Wino z tej winorośli, zupełnie pozbawione autocyjanów, jest koloru “przygaszonego”. Ważna jest zawartość alkoholu, struktura, kwasowość i złożoność. Ma delikatny, elegancki aromat, w którym wyczuwalna jest lukrecja, przyprawy i czerwone owoce. W smaku jest wytrawne, pełne i dobrze zbilansowane.

Podaje się je w temperaturze około 17°C, komponując je z mięsnymi sosami, grzybami, kiełbasami, czerwonym mięsem, potrawami grillowanymi, koniną i dojrzałymi serami.

Chcesz spróbować? Kliknij tutaj ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz