wtorek, 9 lutego 2016

Pizza Neapolitańska



PIZZA NEAPOLITAŃSKA


Składniki:


- (ciasto na 6 placków pizzy):
- 900 g mąki
- 500 g wody o temperaturze pokojowej
- 20 g soli
- 8 g świeżych drożdży piwnych (lub 4 g suchych)

Sposób przygotowania:


Wyrabiamy wodę z 250 g mąki przez 2 minuty. Zakrywamy i zostawiamy na 30 minut – dzięki temu ciasto będzie elastyczniejsze. 

Po 30 minutach wracamy do wyrabiania ciasta. Dodajemy drożdże (mogą być rozpuszczone w odrobinie wody). Dodajemy 50-70 g mąki. Kiedy mąka się wchłonie, dodajemy sól i kontynuujemy dodawanie małych ilości mąki.Ugniatamy przez 15-20 minut, aż do otrzymania jednolitego ciasta. Zostawiamy na jakiś czas, po czym owijamy ją przezroczystą folią i wkładamy na noc do lodówki.

Wyjmujemy ją z lodówki 30 minut przed użyciem. Kroimy ciasto na kawałki 250-300 gramowe i formujemy z nich okrągłe kulki, które zostawiamy na 5-6 godzin w hermetycznie zamykanym pojemniku (wcześniej posmarowane odrobinką oliwy).

Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (250-300 stopni). Rozgniatamy ciasto, zostawiając odrobinę wyższe brzegi (powinny mieć około 2 cm). Dodajemy ulubione dodatki, wkładamy pizzę do piekarnika i pieczemy przez 4-6 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz