niedziela, 27 marca 2016

Colomba Pasquale (ciasto drożdżowe)




Czas przygotowania: 6 godz. + 1 godz. w piekarniku
Poziom trudności: trudny


Składniki:


12 jajek
150 g mąki ziemniaczanej
160 g mąki
30 g cukru pudru
350 g cukru
1 torebka proszku do pieczenia
20 g masła
1 cytryna
20 g różnych ziaren

Sposób przygotowania:


W misce mieszamy jajka z cukrem, powoli ubijając je trzepaczką do momentu, w którym mieszanka nie osiągnie kremowej konsystencji. Stawiamy ją na małym ogniu i zagęszczamy, trzymając ogień zawsze na minimum i ciągle mieszając. Pozostawiamy do schłodzenia, co jakiś czas mieszając.

Przesiewamy mąkę ziemniaczaną i 150 g mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do naszej mieszanki, delikatnie mieszając trzepaczką.

Smarujemy masłem formę w kształcie gołębia, posypujemy ją resztą mąki i przekładamy do niej mieszankę.

Wkładamy na 50 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Wyjmujemy i czekamy aż odrobinę ostygnie (około 10 minut). Upewniamy się, że ciasto nie przywarło do brzegów (możemy przejechać dookoła nożem), po czym odwracamy formę, wykładając ciasto na talerz. Czekamy aż całkowicie ostygnie. Przed podaniem posypujemy naszą “gołębicę” cukrem pudrem i mieszanką ziaren.

Smacznego i wesołej, spokojnej i rodzinnej Wielkanocy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz