środa, 9 marca 2016

Nadziewane sardynki (Sarde a beccafico)



Składniki:


1 kg świeżych sardynek
150 g świeżego pokruszonego chleba
6 łyżek oliwy z oliwek
40 g orzeszków piniowych
40 g porzeczek

Sposób przygotowania:


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.

Oczyszczamy sardynki z łusek i wnętrzności. Rozcinamy je aby usunąć kręgosłup - ale nie przecinamy ich na połówki.


Na ciężkiej patelni na małym ogniu przyrumieniamy pokruszony chleb na 2 łyżkach oliwy. Zdajemujemy z ognia i dodajemy orzeszki piniowe, porzeczki, pietruszkę, anchois, oliwki, skórkę z pomarańczy i cytryny. Jeśli mieszanka jest sucha, dodajemy jeszcze 1–2 łyżki oliwy.


Łyżkę mieszanki wkładamy do środka każdej otwartej sardynki. Nie zamykamy sardynek. Zwijamy je, zaczynając od części przeciwległej do ogona. Po zwinięciu układamy zrolowane sardynki obok siebie w naczyniu do pieczenia w taki sposób, aby ogon wystawał. Sardynki rozdzielamy liśćmi laurowymi. Mieszamy sok z cytryny z sokiem z pomarańczy. Posypujemy gotowe do pieczenia sardynki cukrem, a następnie skraplamy sokiem z cytrusów. Pieczemty przez 10–15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. 


Danie jest wyśmienite zarówno na gorąco, jak i na zimno.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz