środa, 23 marca 2016

Ryżowe timballo (zapiekanka neapolitańska)

Przepis na ryżowe timballo - czyli jak obchodzić Wielkanoc tak, jak to robią mieszkańcy Neapolu!



Czas przygotowania: 1 godz. + 40 min. pieczenia
Poziom trudności: łatwe


Składniki:


50 g tłustej szynki
500 g miąższu pomidorów
bulion warzywny
3 cebule
2 jajka
200 g mielonego mięsa wołowego
mleko
150 g świeżego groszku
70 g masła
400 g ryżu
bułka tarta
olej do smażenia
oliwa
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


150 g mozzarelli
300 g kiełbasy
mąka
200 miąższu chleba
100 sera (grana padano)


Sposób przygotowania:


Na patelni podsmażamy na 30 g masła i łyżce oliwy tłuste kawałki szynki z pokrojoną na drobno cebulą.

Kiedy tylko cebula trochę się zrumieni, dodajemy pokrojony na drobno miąższ pomidorów i doprawiamy solą i pieprzem, po czym kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

W międzyczasie podsmażamy w garnku trochę cebuli na 30 g masła, dodajemy ryż i delikatnie go podsmażamy. Wlewamy powoli bulion.

Ubijamy jajka ze startym serem i dodajemy je do ryżu, po czym schładzamy mieszankę na dużym talerzu. W miseczce mieszamy mięso wołowe oraz namoczony w mleku i odciśnięty miąższ chleba, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Podsmażamy groszek i odrobinę cebuli na odrobinie oliwy.

Na dużej patelni łączymy sos pomidorowy z groszkiem, mięsem i pulpetami. Dobrze mieszamy
i gotujemy przez kilka minut.

Smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą formę o wysokich brzegach (o objętości mniej więcej 2 litrów), po czym wykładamy na nią ryż, przyciskając go do brzegów. Na środek wylewamy nasz sos i przykrywamy go pokrojoną na plasterki mozzarellą, na którą wykładamy więcej ryżu. Wkładamy formę do rozgrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy do momentu zrumienienia się wierzchu.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz