środa, 4 maja 2016

Podsmażane SZPARAGI z jajkami w koszulkach


Składniki:


4 jajka
1 pęczek szparagów
oliwa extra vergine
masło
bulion
musztarda francuska
ocet

Sposób przygotowania:


W garnku gotujemy wodę z octem, do której wbijamy jajko – uważając, aby nie rozlać
żółtka. Za pomocą łyżeczki mieszamy, “owijając” żółtko w białku.
Po ugotowaniu wyjmujemy nasze jajko w koszulce i wsadzamy je do wody z lodem.
W ten sposób zatrzymamy dalsze gotowanie i obmyjemy jajko z resztek wody z octem.

W międzyczasie obieramy szparagi.
Parzymy je przez chwilę w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem (w ten sposób zachowają swoją świeżą, zieloną barwę i będą
chrupiące). Podsmażamy je na patelni z rozgrzaną oliwą, solimy i dodajemy odrobinę bulionu warzywnego i masła.
Na szparagi wykładamy jajko w koszulce i dekorujemy łyżką musztardy.

Smacznego!

2 komentarze: