piątek, 5 sierpnia 2016

Makaron cacio e pepe


Składniki:


500 g makaronu
300 g sera pecorino romano
pieprz zielony
pieprz czarny
pieprz biały
pieprz czerwony

Sposób przygotowania:


Gotujemy wodę na makaron, ale jej nie solimy (ser pecorino jest dostatecznie słony).

Wrzucamy makaron do wrzącej wody. Po kilku sekundach będzie już widać wypuszczoną przez makaron skrobię. W tym momencie odlewamy prawie całą wodę z garnka, przelewając ją do innego, który stawiamy na ogniu obok.

Teraz gotujemy makaron na wzór risotto; ciągle go mieszamy, dodając co jakiś czas odrobinę wody ze skrobią z drugiego garnka.

Po zakończeniu gotowania (najlepiej, gdyby makaron był ugotowany al dente) dodajemy, ciągle mieszając, starty ser pecorino i dużą dawkę świeżo zmielonego pieprzu. Kiedy ser pecorino całkowicie się rozpuści przekładamy makaron na talerze i podajemy, posypując go kolejną porcją pieprzu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz