piątek, 12 sierpnia 2016

Olimpijskie przekąski: bruschetta, focaccia czy mozzarella in carrozza?

Czy u Was olimpiada też leci na okrągło? A może oglądacie tylko ulubione sporty, planując wcześniej spotkanie u tego, kto ma najlepszy telewizor? W każdym przypadku potrzebne Wam będą przekąski. I może warto podać coś ciekawszego niż czipsy z paluszkami...

Dlatego przygotowałem dla Was zestawienie trzech włoskich przegryzek: do wyboru mozzarella in carrozza, bruschetta i focaccia!


Mozzarella in carrozza


Składniki:


8 kromek pszennego chleba
8 dużych świeżych liści bazylii 
150 g mozzarelli pokrojonej na grube okrągłe plastry 
2 drobno pokrojone dymki



Przygotowanie:


Foremką do wycinania ciastek wycinamy kółka z kromek chleba. Na każdym z czterech okrągłych kawałków chleba kładziemy listek bazylii, który przykrywamy plasterkiem mozzarelli i znów bazylią.

Posypujemy poszatkowaną dymką i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Przykrywamy krążkiem chleba i ściskamy tak, żeby powstała kanapka. Oprószamy kanapki mąką z przyprawami, a następnie zanurzamy je w ubitym jajku.

Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej nieprzywierającej patelni. Smażymy "kanapki" przez 3-4 minuty z każdej strony - lub do momentu, w którym będą chrupkie i przyrumienione.

Posypujemy kanapkę na talerzu płatkami soli morskiej i gotowe! Najlepiej podać z porcją chutney pomidorowego :) 


Bruschetta z czosnkiem, oliwą, pomidorami i bazylią




Składniki: 


3 kromki chleba
czosnek
oliwa
pomidor
bazylia
sól, pieprz


Sposób przygotowania:


Podsmażony chleb nacieramy ząbkiem świeżego czosnku, skrapiamy oliwą i doprawiamy odrobiną soli.
Dodajemy wcześniej podsmażonego na patelni przekrojonego na pół pomidora, skropionego oliwą i doprawionego solą, pieprzem, sokiem z cytryny i poszatkowaną bazylią.



FOCACCIA



Składniki:


450g mąki
100 g oliwy z oliwek (do ciasta)
25 g świeżych drożdży lub torebka suszonych
11 g soli(do ciasta)
1 łyżeczka słodu lub cukru
wody ok. 1 szklanka
400 g białej cebuli
oliwa i gruboziarnista sól


Sposób przygotowania:


Cebulę kroimy w piórka (2/3 mm). Posoloną i wymieszaną z oliwą odstawiamy, żeby puściła sok.

Rozrabiamy ciasto mieszając najpierw mąkę z solą, oliwą i szklanką (około) wody i dopiero na końcu dodajemy drożdże i cukier. Konsystencja ciasta musi być miękka, ale nie kleista. Wyrabiamy przynajmniej przez 20 minut. Pozostawiamy do odpoczęcia w cieple pod ściereczką na przynajmniej 1 godzinę. Po godzinie wyrabiamy jeszcze raz przez 5 minut i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Blachę obficie smarujemy oliwą, rozciągamy ciasto, nakłuwamy widelcem, obficie smarujemy oliwą z oliwek, rozkładamy cebulę i posypujemy grubą solą. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. Do nagrzanego piekarnika (200 stopni C, bez termoobiegu) wstawiamy i pieczemy ok.45 minut, póki nie zrobi się złota.

Którą wybieracie? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz