piątek, 9 września 2016

Gorgonzola część 2 - jak ją jeść?

   Co dalej z tą gorgonzolą? Dziś, kiedy wiecie już czym jest włoska gorgonzola (a jeśli jeszcze nie wiecie, zachęcam do przeczytania mojego posta o gorgonzoli) mam dla Was kilka pomysłów na dania z tym włoskim serem pleśniowym. Na obiad jest zupa, na podwieczorek lub przekąskę tosty a na deser lody, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

   Który z przepisów podoba Wam się najbardziej i jak Wy lubicie jeść gorgonzolę?


Zupa z porem, ziemniakami i gorgonzolą



Składniki:


100 g gorgonzoli (dolce lub piccante)
1 ząbek czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego
Masło 
2 łyżki serka mascarpone
4 orzechy włoskie
500 g ziemniaków
4 pory
Sól i pieprz

Sposób przygotowania:


Obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i wkładamy do miski z zimną wodą (aby się nie utleniły). Odcinamy zieloną część pora i kroimy go na cienkie talarki.

Kroimy na drobno ząbek czosnku. Wykładamy obrane orzechy na papier do pieczenia i rozgniatamy je tłuczkiem do mięsa.

Na rozpuszczonych w garnku 30 gramach masła podsmażamy przez 1-2 minuty poszatkowany ząbek czosnku. Dodajemy pora i odcedzone ziemniaki, które podsmażamy z czosnkiem przez kolejne 2-3 minuty. Dolewamy trochę ciepłego bulionu, przykrywamy i całość gotujemy przez około 20 minut.

Wyłączamy ogień i dodajemy mascarpone. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym całość miksujemy tak, aby uzyskać jednolity krem.

Przelewamy zupę do miseczek. Do każdej miseczki wrzucamy 50 g pokrojonej na drobne kawałki gorgonzoli, miód i orzechy. Podajemy od razu. 

Smacznego! 




Smażone tosty z prosciutto i gorgonzolą




Składniki (dla 4 osób):


2 kromki chleba tostowego (z odciętą skórką)

80 g gorgonzoli
60 g drobno pokrojonej szynki
1 mała młoda cukinia
1 mała młoda marchewka
80 g masła

Sposób przygotowania:


Kroimy chleb na kwadraciki o boku około 8 cm. Myjemy, obieramy i kroimy cukinię i marchewkę wzdłuż – na bardzo cienkie plasterki.

Smarujemy kwadracik chleba gorgonzolą, na którą kładziemy szynkę, cukinię i marchewkę. Całość przykrywamy drugim kwadracikiem. Całość ściskamy i związujemy.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy nasze tosty do momentu, w którym zrumienią się z obu stron. Odcedzamy je z tłuszczu na papierze kuchennym i od razu podajemy. 

Smacznego!




Lody gorgonzolowe




Składniki (dla 4 osób):


1/2 l tłustego mleka

1/2 l śmietany
5 żółtek jajka
100 g gorgonzoli
50 g mascarpone
1 łyżka miodu akacjowego
1 łyżeczka rozgniecionych orzechów włoskich


Sposób przygotowania:


Do dużego, stojącego na ogniu garnka z wrzącą wodą wkładamy mały garnek z mlekiem, śmietaną i żółtkami. Gotujemy, mieszając, przez 10 minut. Schładzamy. W ten sam sposób gotujemy i mieszamy gorgonzolę i mascarpone, po czym je również odkładamy i schładzamy.

Po schłodzeniu mieszamy ze sobą dwie mieszanki i całość wkładamy do sorbetiery. Kiedy krem zgęstnieje, dodajemy zgniecione orzechy.

Jeśli nie macie sorbetiery, mieszankę wkładamy na 4 godziny do zamrażalnika, mieszając dokładnie co 30 minut.

Co dalej z tą gorgonzolą? Dziś, kiedy wiemy już czym jest gorgonzola (a jeśli jeszcze nie wiecie, zachęcam do przeczytania mojego posta o gorgonzoli) mam dla Was kilka pomysłów na dania z tym włoskim serem pleśniowym. Na obiad jest zupa, na podwieczorem lub przekąskę tosty a na deser lody, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dana181, może coś z tego przygotujesz i powiesz, jak Ci wyszło? :)

      Usuń