sobota, 3 września 2016

Limoncello

Limoncello (limone - cytryna) to bardzo popularny w Italii likier cytrynowy, często przyrządzany w domu. Uważa się, że limoncello powstało na początku XX wieku, a o miano jego ojczyzny rywalizują leżące we włoskim regionie Kampania miasta Sorrento, Amalfi i Capri. Każdy z nich produkuje swoją charakterystyczną odmianę limoncello. Pije się go jednak z upodobaniem w całych Włoszech!

Ja mam dziś dla Was mój bardzo prosty przepis na domowe limoncello :)


Składniki:


10 cytryn
1 litr alkoholu (95%)
1 litr wody
500 gramów cukru

Sposób przygotowania:


Myjemy cytryny pod bieżącą wodą i obieramy je (będziemy używać tylko skórki).

Wlewamy do dzbanka 700 ml alkoholu i wkładamy do niego skórkę z cytryny.

Odstawiamy na miesiąc w ciemne i suche miejsce. Po miesiącu płyn powinien nabrać żółtawej barwy. Po miesiącu wracamy do pracy. Gotujemy w garnku wodę z cukrem (nie dopuszczając do wrzenia). Ochładzamy nasz syrop, po czym przelewamy go do garnka z alkoholem, dodając również pozostałe 300 ml alkoholu. 

Po kolejnych 40 dniach w ciemnym i suchym miejscu filtrujemy powstały płyn i gotowe!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz