poniedziałek, 3 października 2016

Serowe ravioli z Asiago DOP

Dziś przepis na ravioli z serem Asiago DOP. Dla fanatyków sera. W tych ravioli jest i Asiago (zachęcam do spróbowania), i lepiej w Polsce znana Grana Padano - w szałwiowo-maślanym sosie. I nie przerażajcie się robieniem świeżego makaronu, jak to Polacy mają czasem w zwyczaju! Zrobić makaron wcale nie jest trudno, każdy da radę i zajmuje to tylko chwilę (a jeśli dalej się boicie to zapraszam na moje cykliczne warsztaty z robienia domowego makaronu w Akademii Kulinarnej Whirlpool). A potrzebne włoskie sery znajdziecie w każdym supermarkecie.

Polecam na spokojną weekendową kolację. Najlepiej podawać z winem Raboso (jeśli używamy młodego sera Asiago) lub Schioppettino (jeśli Asiago jest starszy).



Składniki (dla 4 osób):


Na ciasto:
300 g mąki pszennej, bardzo drobno mielonej
3 jajka
10 g oliwy extra vergine

Na nadzienie:
50 g czerwonej cebuli
150 g sera Asiago

Na sos:
30 g masła
5 g szałwii
½ łyżki
1 łyżka oliwy extra vergine
Ser grana padano (ilość według upodobań)

klasyczny kształt włoskich ravioli


Sposób przygotowania:


Makaron:

Rozpoczynamy formując z mąki kopczyk i wbijając w jego środek dwa jajka oraz wlewając oliwę. Całość energetycznie zagniatamy, do momentu otrzymania jednolitego ciasta, po czym je rozwałkowujemy – powinno być grube na około 1 mm. Wycinamy kształty na ravioli, pomagając sobie szklanką.

Nadzienie:

Na bardzo drobno szatkujemy cebulę i mieszamy ze startym na tarce serem Asiago.
Nadzienie nakładamy na środek wyciętych krążków świeżego makaronu i sklejamy je w ravioli, pomagając sobie widelcem.

I dalej:

Zaczynamy grzać wodę, w której gotować będziemy nasze ravioli. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę i liście szałwii. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut na bardzo niskim ogniu.

Kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy do niej odrobinę oliwy i wrzucamy ravioli na mniej więcej 4 minuty. Odcedzamy i mieszamy z sosem na patelni.


Smacznego!

1 komentarz: